'Europa kan plastic probleem niet oplossen, het is betutteling'

De maatregel om wegwerpplastic te verbieden is een ouderwetse aanpak. Regels van boven opleggen gaat het plastic probleem niet oplossen. Het zorgt voor een minuscule beweging. En is dat genoeg?

‘Een verbod op wegwerpplastic is een stap dichterbij gekomen’, koppen de kranten. Het Europees Parlement heeft ingestemd met maatregelen om vanaf 2021 plastic bestek, rietjes en wattenstaafjes te verbieden. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar hoe zit met brood, kaas en vleeswaren? Alles zit verpakt in één of meerdere lagen plastic. Het is gewoonte, dus moeten we ons gedrag veranderen.

Betutteling
Deze maatregel van de Europees Parlement is een ouderwetse aanpak die ons niet naar een duurzamere samenleving gaat brengen. Het is van bovenaf opleggen van beperkingen met de hoop dat ze over langere tijd een verandering teweeg brengen. De maatschappelijke samenwerking wordt niet gezocht. Clean2Antarctica (C2A) daagt uit om niet in beperkingen te denken, maar in kansen.

Edwin:  ‘We moeten ophouden met die betutteling. Het plastic probleem moet en kan veel sneller worden opgelost. En dat doe je niet door stropdassen die iets opleggen, maar door bedrijven en mensen uit te dagen om de omgang met plastic te veranderen.’

Foto%20export%203-39.jpg(Aan boord van Tallship Morgenster gaf Edwin een zero waste workshop)

Grote maatschappelijke verandering
Niet technologie of regels, maar ons gewoontegedrag biedt de oplossing voor ons probleem met afvalplastic. Gewoontegedrag veranderen is het begin van een schonere wereld. Het ongemak omarmen. Wij doen dat door in het najaar met een wagen ( Solar Voyager) van afvalplastic en zonne-energie te rijden op Antarctica. ‘ Wij wilden thuis niets meer weggooien en zo bouwden we de Solar Voyager. Met deze wagen gaan we rijden op 's wereld extreemste continent.  
Niks weggooien is een kleine en gemakkelijke stap met een groot resultaat. Begin klein, start vandaag.’

Steun Zero Waste!

Met jouw hulp kunnen wij mensen en bedrijven inspireren en activeren om plastic niet als afval te zien, maar als waardevolle grondstof.

Steun ons