Zero Waste

"Een kleine stap voor de mens..."

Het begon met een besluit niets meer weg te gooien. Een kleine stap met grote gevolgen. Plastic anders zien; niet als afval maar als materiaal.

Waarom weggooien

Tijdens de zomer van 2015 bereidden Edwin en Liesbeth een diner. Het weggooien van de zoveelste verpakking was de druppel die de emmer deed overlopen. Waarom was dit materiaal ineens waardeloos? Het legen van hun vuilnisbak was een confrontatie met hun gewoontegedrag en het begin van een droom.

plastic%20to%20HexCore.png

3D geprinte bouwstenen

Iets doen met het plastic was een volgende stap. We versnipperden het in kleine stukjes en maakten er filament van, het printmateriaal voor 3D printers. Daarna pakten we het groter aan. We kochten gerecycled plastic pellets van een afvalfabriek. Met dertig 3D-printers printten we 4000 HexCores, bouwstenen geïnspireerd op de honingraat en ontworpen om licht en sterk te zijn.

Hexcore%20puzzle.jpg

Van afval naar grondstof

Plastic wordt vaak gemaakt om weggegooid te worden, daarom is plastic afval de basis van ons project. Onze Antarctische wagen, de Solar Voyager, is opgebouwd uit HexCores. We willen dat mensen plastic als grondstof zien en niet als afval. Niet alle plastic is geschikt om te recyclen, dat betekent dat we het ‘goede’ plastic hergebruiken en het ‘slechte’ plastic vermijden. Zoals Neil Armstrong al zei: ‘Het is een kleine stap voor jou en mij, maar een grote stap voor de mensheid.’

SV%20next.png

Deel deze pagina