Inspirerende Sprekers

De eerste mensen die een expeditie naar de Zuidpool op zonne-energie hebben ondernomen, in een auto deels gemaakt uit afvalplastic. Geen helden, maar gewone mensen die anderen willen inspireren dat alles mogelijk is, en dat weggooien zonde is.

Stuur aanbieding

Als eerste mens reden Liesbeth en Edwin ter Velde met een door hen zelfgebouwde Solar Voyager op zonne-energie richting de Zuidpool. Het werd een loodzware expeditie waarbij zij en hun deels uit afval plastic geprinte wagen zwaar op de proef werden gesteld.

De verhalen over de expeditie op Antarctica waarbij ze een maand lang moesten overleven op Terra Incognita, en hun tweede reis met tallship Morgenster van vele duizenden zeemijlen over de Atlantische oceaan, maakt hun reis tot een heldenverhaal. Toch vinden Liesbeth en Edwin zich geen helden. “Wij zijn gewone mensen die laten zien wat mogelijk is als je er echt voor gaat.” Hun missie; iedereen laten zien dat weggooien zonde is. Het klink eenvoudig maar achter deze korte weergave schuilt een heuse filosofie.

Enkele aspecten uit hun gedachtegoed:

 

plastic%20to%20SV.png

 

Praktisch & ongemakkelijk

De breed maatschappelijke samenwerkingen die nodig waren om van een stukje afval plastic dit waanzinnige project te kunnen realiseren hebben veel resultaten gebracht. Resultaten die we kunnen gebruiken als bouwstenen voor de transitie naar een ‘nieuwe –circulaire- wereld’. Hun verhaal bestaat uit een reeks praktische aanwijzingen die zij stevig weten te onderbouwen maar bovenal zelf intens hebben doorleeft.

Zelf typeren ze hun filosofie graag als; Het plezier van ongemak.
 

Voor wie?

  • Ondernemingen die kiezen voor een transitie naar circulaire bedrijfsvoering
  • Teams die de samenwerking willen verbeteren.
  • Groepen of individueen op zoek zijn naar echte innovaties en verbetering.
  • Mensen die zich willen focussen op persoonlijke groei.
  • Iedereen die een directe bijdrage wil leveren aan verduurzamen van onze maatschappij

 

De Sprekers

sprekers%20edwin-05.jpg

Edwin ter Velde (1966)

Ondernemen en innoveren zit de pionier Edwin ter Velde in het bloed. Altijd in de rol van eindverantwoordelijke of zelfstandig ondernemer en op zoek naar vernieuwing. Hij volgt daarin een harde weg en weet als geen ander dat voor het behalen van succes een goede visie nodig is maar bovenal doorzettingsvermogen en takt. Edwin ter Velde heeft een houding en aanpak ontwikkeld die innoverend ondernemen maximaal stimuleert. Hij schreef het boek ‘Het plezier van ongemak’, is oprichter van het Zero Waste Center en stapt zelf regelmatig in het onbekende.

"Veranderen is moeilijk vooral als je probeert om de lineaire maatschappij met haar verslavende consumptie mechanisme te transformeren naar een circulaire samenleving. Een nieuwe samenlevingsvorm in contact met de natuur. Er is geen vast omschreven methode die ons de transitie voorschrijft. Een tijdperk van experimenteren en ontdekkingsreizen is wat mij betreft daarom aangebroken.  De technologie en methode om dit te bereiken bestaat al. Het is alleen nog een kwestie van het aanpassen van ons gewoonte gedrag. Met vallen en opstaan zoek ik naar de juiste invulling en deel mijn ervaringen graag met andere."

sprekers%20liesbeth-5.jpg

Liesbeth ter Velde (1968)

Gewoon doen is waar Liesbeth energie en richting uit krijgt. Ze is in staat uit niets iets te maken, gedreven door praktisch handelen en niet door wilde ambities. Als teamleider van de afdeling Klinische farmacie gaf zij leiding aan een grote groep medewerkers. Dat heeft ze verruild voor een ongemakkelijk avontuur. Ze startte met de beoefening van Zero Waste home en bereidde zich voor als co-pilot op een extreme expeditie op Antarctica, die niet onopgemerkt bleef. Margriet benoemde haar tot een van de 80 stoerste vrouwen van Nederland.

"Het is niet zo bijzonder wat ik doe; iedereen kan dat als je het maar wil en blijft proberen, want het gaat niet vanzelf. Begin vooral heel klein. Door bijvoorbeeld gewoon beter op te letten wat je koopt, verminder je een belangrijk deel van je afval. Natuurlijk is het ongemakkelijk maar als je het eenmaal gedaan hebt, krijg je een kick en wil je meer. Uit deze eenvoudige eerste stap is een expeditie ontstaan die extreem bijzonder was. Zo heb ik een grote persoonlijke groei doorgemaakt door een simpele kleine actie, en ik raad iedereen aan om zo'n proces door te maken in hun leven."

 

Stuur aanbieding

Deel deze pagina