Vierkant getuigd zeilen naar circulaire oplossingen

Probeer eens om onder een hoek van 45 graden tijdens een vergadering iets op papier te zetten. Terwijl je in je andere hand een kop koffie hebt, omdat ie anders omvalt…En vervolgens iemand plots naar buiten rent omdat hij zeeziek is.

Eind augustus vertrokken 21 studenten uit Amsterdam met Tallship Morgenster naar de Canarische Eilanden. Aan boord was het hun taak om na te denken over hoe de Teijin Group, een multinationale chemische onderneming, in 2050 een toonaangevend bedrijf in de circulaire economie kan worden. 

De Morgenster was het gat van IJmuiden nog niet uit of bijna de volledige crew van ‘bright minds’ hing over de reling of boven een emmer. Thuis hadden de studenten de zeeziekte al ingecalculeerd en de plenaire vergadersessie begon drie dagen later midden op zee met een stevige noordenwind die het schip liet rollen van bak- naar stuurboord....en weer terug.

Foto%20export%203-57.jpg

Omarm het ongemak

Naast het oplossen van de Quest voor Teijin was het zeilen, onderhouden en schoonhouden van het schip een dagelijkse gang van zaken. 
'Waarom zitten we niet gewoon in een kantoorruimte om dit vraagstuk om te lossen,' vroeg één van de studenten tijdens zijn wacht aan Edwin. 'Dat had een stuk makkelijker geweest.'
'Omdat we elkaar nu op een manier zien die je in een kantoorpand nooit zou zien. Je deelt je hut, eet en werkt samen, we stinken allemaal en we zien elkaar op ons slechtste en ook beste moment. We worden hier niet afgeleid; geen internet, geen buitenleven en geen privé. Je kan niet even weglopen. Je moet hier verantwoordelijkheid nemen. En staat heel dichtbij de natuur. De oceaan waar opeens een dolfijn in de lucht springt...'

'Wow, een vallende ster',  werd er geroepen. 
'Vertel verder', vroeg de student.
'Dit alles',  Edwin gooide zijn armen in de lucht.  'Zorgt ervoor dat wat er ook uit jullie brainstormsessies komt, nu al een succes is. Jij ervaart het ongemak te omarmen. Want je zit nu doodmoe op dit schip omdat je uit je bed werd getrokken om een zeil te hijsen. Over een paar uur moet je weer vergaderen over hoe Teijin de eerste stap kan zetten om circulair te worden. Jij hebt de eerste stap al gezet.'

Koplopers

De studenten van de 1eleg van de Quest for Change zijn koplopers. Want probeer maar eens om onder een hoek van 45 graden tijdens een vergadering een oplossing op papier te zetten. Terwijl je in je andere hand een kop koffie hebt, omdat ie anders omval. Dat je probeert om wakker te blijven omdat je ’s nachts je bed uit moest om overstag te gaan. En vervolgens iemand plots naar buiten rent omdat hij zeeziek is...
Ondanks, of misschien wel dankzij deze ongemakken hebben de 21 studenten uit alle verschillende windrichtingen een rapport kunnen aanbieden met hun bevindingen over hoe het Japanse bedrijf toonaangevend kan worden in de circulaire economie. Ook daagden ze Teijin uit om koplopers uit alle lagen van het chemische bedrijf aan te wijzen. Zij moeten als drijvende krachten een mentaliteitsverandering bij de medewerkers teweeg brengen. 

Group%20photo-6.jpg

De eerste stap

Aan boord van Tallship de Morgenster hebben op Tenerife de eerste zeven Teijin-vertegenwoordigers letterlijk en figuurlijk de eerste stap gezet om binnen Teijin koploper te zijn. Tijdens de 100-jarige verjaardag van de Japanse multinational aanstaande 12 december wordt in Tokio de inhoud van het volledige rapport van de Quest for Change bekend gemaakt.

Steun Zero Waste!

Met jouw hulp kunnen wij mensen en bedrijven inspireren en activeren om plastic niet als afval te zien, maar als waardevolle grondstof.

Steun ons