Onzichtbaar plastic

Nieuwsberichten over vissen met magen vol plastic en in plastic verstrikt geraakte vogels volgen elkaar steeds sneller op. Vogels gebruiken afvalplastic zelfs als nestmateriaal. Op tropische stranden liggen meer lege flesjes dan badhanddoeken.

Nieuwsberichten over vissen met magen vol plastic en in plastic verstrikt geraakte vogels volgen elkaar steeds sneller op. Vogels gebruiken afvalplastic zelfs als nestmateriaal. Op tropische stranden liggen meer lege flesjes dan badhanddoeken. Zero Waste leven is een oplossing, maar wat als het plastic onzichtbaar is?

Met het haren wassen en tanden poetsen kun je ongemerkt al miniscule plasticbolletjes door het putje spoelen. Zelfs in sommige lippenstiften, nagellak en scrubs zitten microplastics voor betere smeerbaarheid en hoogglans.

Deze microplastics ontstaan ook door het uiteenvallen van zwerfafval. Tijdens de productie en het gebruik van kunststof producten – ook van afvalplastic - komen microplastics vrij. Zelfs een duurzaam mandje, gehaakt van gebruikte plastic zakjes verpulverde op de vensterbank van Liesbeth en Edwin. Het is een lastig probleem.

Microplastics zijn vaak op het blote oog niet te zien. Ze komen terecht in het milieu en richten schade aan. Ze hebben directe gevolgen voor de ontwikkeling van dieren en planten. Je kunt je voorstellen dat ze ongezien weer op jouw bord terecht komen. Als je vis eet bijvoorbeeld.

Gelukkig zijn er bedrijven die wel maatregelen nemen. Dat overheden zich druk maken om regelgeving is positief. Zelf iets doen is belangrijker. En veel sneller.

Het plastic dat je ziet, kun je zo min mogelijk in huis halen. Voor het plastic dat je niet ziet, moet je iets beter je best doen! Verandering is mogelijk. Op het internet zijn verschillende sites met lijsten van plasticbevattende cosmetische producten. Neem zo’n lijst eens door voordat je een deodorant, een shampoo of een gezichtsscrub koopt.

Je ruikt net zo lekker met een plasticvrij product én je zet een kleine stap richting een schone wereld.

Steun Zero Waste!

Met jouw hulp kunnen wij mensen en bedrijven inspireren en activeren om plastic niet als afval te zien, maar als waardevolle grondstof.

Steun ons