Nog 30 dagen te gaan

Over een maand staan Edwin en Liesbeth op ’s werelds extreemste continent: Antarctica. De tijd dringt en er is nog ontzettend veel te doen. Van het installeren van het Mission Control Center in Zaandam tot het regelen van een slaapplaats in Chili.

Afgelopen week hebben Edwin en Liesbeth hun kleding getest bij Koel- en vrieshuis Klaas de Jong. Onder toeziend oog van thermofysioloog prof. Hein Daanen gingen ze een paar uur de vriescel in waar het -20 was. Ze hebben het niet koud gehad, dus de kleding werkte prima. Ook Hein Daanen was zeer tevreden: 'Ze kunnen hier nog uren zitten.' 
De koude test voor Edwin en Liesbeth is geslaagd.

Klimaatkamer%20-28.jpg

De camera apparatuur had het echter wel moeilijk... 
Onze documentairemaker Edo Landwehr heeft in de vriescel verschillende camera's en lenzen getest.
Edo: 'Een van de grotere camera's die we meenamen de ruimte in begon na een kwartier al kuren te vertonen; het LCD scherm waarop je ziet wat je filmt begon te flikkeren en raar te doen, en viel zelfs even helemaal weg!

De kleinere foto camera's deden het echter boven verwachting. Batterijduur ging nagenoeg niet achteruit. Echter waren er wel een aantal lenzen die minder goed presteerden dan normaal, binnen vijf minuten ontstond er condens aan de binnenkant van de lens. Dat is niet goed natuurlijk, dus we hebben deze lens in veiligheid gebracht.’

Helaas had de kleine camera wel een ander probleem. Klein betekent ook kleine knopjes en zie die maar te bedienen met grote handschoenen aan.

Waar is de Solar Voyager?
De Solar Voyager is aangekomen in Chili. De container met het voertuig reist over zee aan boord van vrachtschip MSC Antonella en is aangekomen in San Antonia. De reis gaat zo voorspoedig dat de container een dag eerder in Punta Arenas wordt verwacht.

Mission Control Center
De komende weken staan in teken van het opbouwen van het Mission Control Center (MCC). Het MCC ontvangt doorlopend data vanuit de Solar Voyager zodat het expeditie team goed in de gaten gehouden kan worden. Wat we allemaal willen meten is onder andere techniek,  navigatie en gezondheid. Hierover later meer.

Steun Zero Waste!

Met jouw hulp kunnen wij mensen en bedrijven inspireren en activeren om plastic niet als afval te zien, maar als waardevolle grondstof.

Steun ons