Durf te vragen

Plastic is ontzettend handig. Je kunt er van alles in bewaren en in verpakken. Stevig speelgoed van maken. Afveegbare tafellakens.

Het is licht materiaal dat in allerlei producten is verwerkt; van stopcontacten tot auto-onderdelen tot kinderspenen tot knieprotheses tot onze Solar Voyager. Plastic is bijna niet weg te denken!

Plastic is het probleem niet. Hoe wij er mee omgaan wel. Wie kiest er niet voor plastic bekertjes en bordjes bij een barbecue met de buren? Voorverpakte gesneden groente als je minder tijd hebt? Kindertraktaties verpakt in vrolijk bedrukte plastic zakjes zien er feestelijk uit en zijn nog hygiënisch ook. Een verpakt belegd broodje of een flesje water op het station is zo gekocht.  Gewoon omdat het zo gemakkelijk is. Het is gewoonte geworden in plaats van een luxe. Zelfs brood, kaas en vleeswaren zijn vaak verpakt in één of meerdere lagen plastic.

Die gewoonte is het probleem, een luxeprobleem. Daardoor is er zoveel afvalplastic. Dat besef was de start van Clean2Antarctica. Edwin, iniatiefnemer, en zijn vrouw Liesbeth waren het zat. Na het weggooien van de zoveelste verpakking ging het roer om. Met hele handige plastic bakjes - geschikt om vaker te gebruiken - gaan ze naar de slager voor hun vleeswaren. Met eigen tassen gaan ze naar de markt voor groente. Het brood kan zowel gesneden als ongesneden mee in een katoenen zak. Het enige wat nodig is, is durf. Durf te vragen om medewerking én durf plastic te weigeren.

Verandering begint thuis, als je maar durft.

 

 

Steun Zero Waste!

Met jouw hulp kunnen wij mensen en bedrijven inspireren en activeren om plastic niet als afval te zien, maar als waardevolle grondstof.

Steun ons